En güncel vergi, muhasebe, hukuk, ekonomi ,vergi denetimi, vergi davası, Yeminli Mali Müşavir haberlerini ve detaylarını sitemizden takip edebilirsiniz.

Tevsik Zorunluluğuna İlişkin Sınır 30.000 TL’ye Çıkarıldı

Bilindiği üzere, 459 Sıra No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği uyarınca, tevsik zorunluluğu kapsamında olanların (mükellef olmayanların kendi aralarında yapacakları işlemler hariç olmak üzere) yapacakları, 7.000 TL’yi aşan tutardaki her türlü tahsilat ve ödemelerini aracı finansal kurumlar kanalıyla yapmaları ve bu tahsilat ve ödemeleri söz konusu kurumlarca düzenlenen belgeler ile tevsik etmeleri zorunludur.

30/11/2024 tarihli ve 32738 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği (Sıra No: 459)’nde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ (Sıra No: 575) ile tevsik zorunluluğuna ilişkin sınır 30.000 TL olarak belirlenmiştir. Söz konusu Tebliğ yayımı tarihinde yürürlüğe girmiştir.

Buna göre, tevsik zorunluluğu kapsamında olanların 30.11.2024 tarihinden itibaren 30.000 TL’yi aşan tutardaki her türlü tahsilat ve ödemelerini aracı finansal kurumlar kanalıyla yapmaları ve bu tahsilat ve ödemeleri söz konusu kurumlarca düzenlenen belgeler ile tevsik etmeleri gerekmektedir.

Öte yandan, Tevsik zorunluluğu kapsamında olanların (mükellef olmayanlar hariç olmak üzere) yabancılar ve/veya Türkiye mukimi olmayan gerçek kişilerle yapacakları işlemlere ilişkin nakit tahsil edilen tutarların, tevsik zorunluluğu kapsamında olanlar tarafından tahsilatı takip eden ilk iş günü sonuna kadar aracı finansal kurumlarca düzenlenen belgelerle tevsiki zorunluluğu kaldırılmıştır.

Anılan Tebliğ uyarınca; tevsik zorunluluğu kapsamında olanların (mükellef olmayanlar hariç olmak üzere) yabancılar ve/veya Türkiye mukimi olmayan gerçek kişilerle yapacakları işlemlere ilişkin tahsilat ve ödemelerin aracı finansal kurumlar kanalıyla yapılması zorunluluğu bulunmamaktadır. Şu kadar ki, düzenlenecek faturalarda yabancıların ve/veya Türkiye mukimi olmayan gerçek kişilerin pasaport numaralarının yazılması şart olup, bunun dışında pasaportların bir suretinin faturanın ekine konulmasına gerek bulunmamaktadır. Ayrıca, tahsil edilen tutarların tahsilatı takip eden ilk iş günü sonuna kadar aracı finansal kurumlara yatırılması zorunluluğu aranılmayacaktır.

Söz Konusu Tebliğe ulaşmak için tıklayınız.