Kamuoyunda Torba Yasa Tasarısı olarak bilinen ve 27/09/2017 tarihinde Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığına sunulan "Bazı Vergi Kanunları İle Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı" ile Vergi Usul Kanununun tebliğ hükümlerinde de önemli değişiklikler yapılması öngörülmektedir. Bu kapsamda, 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 101’inci maddesinde yer alan bilinen adresler yeniden düzenlenmekte, işi bırakma bildirimlerinde, vergi mahkemesindeki dava açma dilekçelerinde, cevaplarında ve benzeri belgelerde yer alan adresler bilinen adres olmaktan çıkarılarak mükelleflerin MERNİS kayıtlarında yer alan yerleşim yeri adresleri bilinen adresler arasına alınmaktadır. Ayrıca, tebligatın hangi durumlarda hangi adreslere ve kimlere yapılacağına ilişkin hususlarda düzenleme yapılmaktadır.
Kanun Tasarısı ile Vergi Usul Kanununun 102’nci maddesinin değiştirilmesi öngörülmekte ve geçici ayrılmalarda dahil olmak üzere, tebliğ yapılacak olanların işyerlerinde veya yerleşim yerlerinde bulunamaması halinde tebliğin nasıl yapılacağı hususu düzenlenmektedir. Bu çerçevede, mükellefin işyeri adresinde bulunamaması halinde MERNİS’te kayıtlı yerleşim yeri adresine gidilmesi esası getirilmekte ve 7201 sayılı Tebligat Kanununda yer alan kapıya yapıştırma usulüyle tebligata ilişkin benzer düzenlemeye Vergi Usul Kanununun 102’nci maddesinde yer verilmektedir.
Öngörülen düzenlemeye göre, muhatap tebellüğden imtina ederse, tebliğ evrakının gönderildiği idareden alınabileceği şerhini içeren bir pusula kapıya yapıştırılır, bu durumda tebliğ, pusulanın kapıya yapıştırıldığı tarihte yapılmış sayılır.
Muhatabın MERNİS’ten tespit edilen adresine tebligata çıkılan hallerde, tebliğ yapılacak kişinin adresinde bulunamaması durumunda (geçici ayrılmalar dahil), bu durum tebliğ alındısı üzerine şerh ve imza edilerek, tebliğ evrakı gönderildiği idareye iade edilir. Bunun üzerine tebliği çıkaran merci tarafından tayin olunacak münasip bir süre sonra yeniden tebliğ çıkarılır. İkinci defa çıkarılan tebliğ evrakı da aynı sebeplerle tebliğ edilemezse, tebliğ evrakının gönderildiği idareden alınabileceği şerhini içeren bir pusula kapıya yapıştırılır. Bu durum, tebliğ alındısı üzerine şerh ve imza edilerek tebliğ evrakı, gönderildiği idareye iade edilir. Tebliğ evrakının pusulanın yapıştırıldığı tarihten itibaren onbeş gün içerisinde muhatabı tarafından alınması halinde alındığı günde, bu süre içerisinde alınmaması halinde ise onbeşinci günde tebliğ yapılmış sayılır.
Vergi Usul Kanununun 103’üncü maddesinde öngörülen değişiklik ile ilanen tebliğ yapılacak haller arasına, MERNİS’te kayıtlı yerleşim yeri adresi bulunmaması hali eklenmektedir.