Bilindiği üzere, varlık barışı uygulaması ilk olarak 5811 sayılı kanunla 2008 yılında getirilmişti. Bugüne kadar farklı kanunlar ile düzenleme tekrar tekrar uygulamaya konuldu. Varlık barışı uygulaması 2008 yılındaki ilk uygulamadan bu yana hep vardı diyebiliriz. Şu anda uygulanmakta olan 6. Varlık barışı düzenlemesi, gelir vergisi kanununa eklenen geçici 90’ıncı madde ile getirilmiş ve bildirim ve beyan süresi 2019 yılının sonu olarak belirlenmişti. Anılan maddenin verdiği yetki uyarınca 30/12/2019 tarihli ve 30994 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 1948 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile başvuru süresi 30/06/2020 tarihine kadar uzatıldı.
7186 sayılı kanunun komisyon görüşmelerinde bir önceki düzenleme olan 7143 sayılı kanun kapsamında 17 milyar TL beyan ve bildirimde bulunulduğu, bunun 8 milyar TL kısmının yurtdışından getirilen varlıklara ilişkin olduğu ifade edildi.
Uygulamayla, gerçek ve tüzel kişilerin yurt dışında bulunan para, altın, döviz, menkul kıymet ve diğer sermaye piyasası araçlarının yurda getirilerek milli ekonomiye kazandırılması,
Ayrıca, yurt içinde bulunan ancak gelir veya kurumlar vergisi mükelleflerinin kanuni defter kayıtlarında yer almayan kıymetler ve taşınmazların vergi dairesine beyan edilerek kayıt altına alınması amaçlanıyor.
Yurtdışında bulunan varlıklar için banka ve aracı kurumlara bildirim, yurtiçinde bulunan varlıklar için ise vergi dairelerine beyanname vermek gerekiyor. Bildirilen veya beyan edilen varlıklar üzerinden hesaplanan yüzde bir oranında vergi ödenmek ve bildirim veya beyan tarihinden itibaren 3 ay içinde yurda getirilmek kaydıyla bu tutarlar hakkında vergi incelemesi ve vergi tarhiyatı yapılamıyor. Ayrıca bildirim veya beyanda bulunan gerçek ve tüzel kişiler bu kıymetlere serbestçe tasarruf edebilecekler.
İlgili Cumhurbaşkanı Kararı için tıklayınız.