Kurucu ortağımız YMM Fedai AYDIN’ın “Yurtdışından Posta Veya Kargo İle Gelen Ve Değeri 1500 Euro’yu Aşmayan Eşya İçin Ayrıca KDV Ödenecek Mi?” başlıklı makalesi www.muhasebetr.com internet sitesinde yayımlanmıştır.
4458 Sayılı Gümrük Kanununun Bazı Maddelerinin Uygulanması Hakkında Kararda Değişiklik Yapılmasına Dair 1111 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı 15/05/2019 tarihli ve 30775 sayılı Resmî Gazetede yayımlanmıştır. Anılan Karar yayımlandığı tarihten 15 gün sonra (31/05/2019 tarihi itibariyle) yürürlüğe girecektir.
Anılan Kararın 1’inci maddesi ile 29/09/2009 tarihli ve 2009/15481 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan 4458 sayılı Gümrük Kanununun Bazı Maddelerinin Uygulanması Hakkında Kararın 45’inci maddesinin birinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“(1) Türkiye Gümrük Bölgesindeki bir kişiye posta ya da hızlı kargo taşımacılığı yoluyla gelen, bedeli gönderi başına toplam 150 Avro’yu geçmeyen kişisel kullanıma mahsus kitap veya benzeri basılı yayına muafiyet tanınır.”
Cumhurbaşkanı Kararının 2’nci maddesi ile Anılan Kararın 62’nci maddesinin birinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“(1) Kıymeti 1500 Avro’yu geçmemek şartıyla, posta veya hızlı kargo taşımacılığı yoluyla gelen eşyanın değeri ile kişisel kullanıma mahsus kitap veya benzeri basılı yayın için 45 inci maddede ve yolcu beraberinde gelen eşya için 59 uncu maddede belirtilen limitleri aşan eşyanın değeri üzerinden;
a) Avrupa Birliği ülkelerinden doğrudan gelmesi durumunda %18,
b) Diğer ülkelerden gelmesi durumunda %20,
c) Kitap veya benzeri basılı yayın için %0,
ç) 6/6/2002 tarihli ve 4760 sayılı Özel Tüketim Vergisi Kanununa ekli (IV) sayılı listede yer alan eşya olması durumunda yukarıdaki oranlara ilave %20, oranında tek ve maktu bir vergi tahsil edilir.”
Kıymeti 1500 Euro’yu geçmemek şartıyla, yurtdışından posta veya hızlı kargo taşımacılığı yoluyla gelen eşyanın, ticari miktar ve mahiyet arz etmemesi, yolcu beraberinde yada yabancı bir ülkeden posta veya hızlı kargo taşımacılığı yoluyla gelmesi, diplomatik eşya ve yolcu eşyası hariç olmak üzere posta ve hızlı kargo taşımacılığı yoluyla gelenlerde brüt 30 kilogramı geçmemesi gerekmektedir.
Öteden beri 150 Euro olarak uygulanmakta olan muafiyet sınırı 20/08/2011 tarihinde 75 Euro’ya, 15/01/2017 tarihinden itibaren 30 Euro’ya, 11/04/2018 tarihinde alınan karar ile ise 22 Euro’ya düşürülmüştü. 15/05/2019 tarihli ve 30775 sayılı Resmî Gazetede yayımlanan 1111 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile 22 Euro’luk genel muafiyet sınırı kaldırılmış, sadece gönderi başına toplam 150 Euro’yu geçmeyen kişisel kullanıma mahsus kitap veya benzeri basılı yayına muafiyet tanınmıştır.
Kararın yürürlüğe gireceği tarihten itibaren, kıymeti 1500 Euro’yu geçmemek şartıyla, posta veya hızlı kargo taşımacılığı yoluyla gelen eşyanın Avrupa Birliği ülkelerinden doğrudan gelmesi durumunda %18, diğer ülkelerden gelmesi durumunda %20, 4760 sayılı Özel Tüketim Vergisi Kanununa ekli (IV) sayılı listede yer alan eşya gelmesi durumunda belirtilen oranlara ilave olarak %20 oranında tek ve maktu bir vergi tahsil edilecektir.
Konu basın yayın organlarında ve sosyal medyada çokça tartışılmış, gümrük muafiyeti kaldırıldığı için artık KDV istisnasından da yararlanılamayacağı, gelen eşyanın değeri üzerinden, eşyanın tabi olduğu oranda ayrıca KDV ödeneceği şeklinde yorumlar yapılmıştır. Gerek yazılı ve görsel medyada gerekse sosyal medyada yaptığı açıklamalar ile Türkiye’de vergi bilincinin oluşmasına çok büyük katkı sunduğuna inandığım Dr. Ozan Bingöl “15 Mayıs 2019 Tarihli Resmi Gazetede Yayımlanan Vergisel Düzenlemeler Nelerdir?” başlıklı yazısında yapılan değişiklikleri irdeledikten sonra konunun KDV boyutunu aşağıdaki şekilde açıklamıştır.
“Tabi vergi kanunları birbirinden bağımsız değil. Birinde yapılan değişiklik domino etkisi ile bir diğerini etkiliyor. Yurtdışından posta veya kargo yolu ile getirilen eşyada gümrük muafiyetinin kaldırılması KDV Kanununda gümrük muafiyetine bağlı olarak uygulanan KDV istisnasını da tetikledi. Böylece, yurtdışından posta ve kargo yoluyla ürün alanlar bu ürünler için ayrıca ürünün tabi olduğu KDV oranı üzerinden bir de KDV ödeyecekler. Yurtdışından getirilen ürünlerin genelde %18 oranlı ürünlerden olacağını söylemek mümkün.”
Bu yorumlara katılmak mümkün değildir. Şöyle ki; kıymeti 1500 Euro’yu geçmemek şartıyla, yurtdışından posta veya hızlı kargo taşımacılığı yoluyla gelen eşya için tek ve maktu bir vergi uygulanmakta olup, ayrıca bir KDV ödenmesi söz konusu değildir.
İlgili makalenin tamamını okumak için tıklayınız.