Kurucu ortağımız YMM Fedai AYDIN’ın “İkinci El Binek Otomobil Ticareti Yapan İşletmelerin KDV İndirimi Konusunda Görüş Değişikliği”başlıklı makalesi www.muhasebetr.com internet sitesinde yayımlanmıştır.
Katma Değer Vergisi, bir mal veya hizmetin üretim veya ithalinden tüketiciye kadar her el değiştirme aşamasında yalnızca o aşamada yaratılan “katma değer” üzerinden alınan bir işlem vergisidir. KDV esas itibariyle, vergi indirim mekanizmasına dayanan bir vergileme şekli olmakla birlikte bir takım istisnai durumlarda verginin indirilememe hali ortaya çıkmaktadır.
KDV Kanununun indirilemeyecek katma değer vergisini düzenleyen 30’uncu maddesinin birinci fıkrasının (b) bendinde faaliyetleri kısmen veya tamamen binek otomobillerinin kiralanması veya çeşitli şekillerde işletilmesi olanların bu amaçla kullandıkları hariç olmak üzere işletmelere ait binek otomobillerinin alış vesikalarında gösterilen katma değer vergisininmükellefin vergiye tabi işlemleri üzerinden hesaplanan katma değer vergisinden indirilemeyeceği hüküm altına alınmıştır.
Kanunun 30/b maddesindeki bu düzenleme ile, özel otomobillerin muvazaalı olarak işletmeye sokulması suretiyle özel tüketimin teşvik edilmemesi ve vergi kaybına sebebiyet verilmemesi amaç edinilmiştir.
Mali İdarenin görüşü; ikinci el otomobil alım satımı işi yapan mükellefler tarafından satmak üzere alınan ikinci el binek otomobillerinin alımında yüklenilen katma değer vergisinin KDV Kanununun 30/b maddesi uyarınca indirim konusu yapılmasının mümkün olmadığı, indirim konusu yapılamayan katma değer vergisinin Gelir ve Kurumlar Vergisi Kanunları çerçevesinde işin mahiyetine göre gider veya maliyet unsuru olarak dikkate alınması gerektiği yönündeydi.
E-Yaklaşım Dergisi'nin Nisan/2012 sayısında yayımlanan“Binek Otomobillerinde KDV Uygulamaları (Oran ve İndirim)” başlıklı makalemizde konuya ilişkin görüşümüzü; “Kullanılmış binek otomobili ticareti yapan mükellefler tarafından satılmak üzere alınan kullanılmış binek otomobilleri dolayısıyla yüklenilen KDV’nin indirimine izin verilmemesi KDV’nin tarafsızlığı ve haksız rekabete neden olmama ilkesine aykırıdır. Kullanılmış binek otomobili alım satım faaliyetinde bulunan mükellefler açısından bu taşıtlar ticari mal niteliğindedir ve alışta yüklenilen KDV’nin indirim konusu yapılması gerekir.Yapılacak KDV indiriminin, Kanunun 30/b maddesinde düzenlenen indirim yasağıile bir ilgisi bulunmamaktadır. Anılan madde işletmede kullanılan binek otomobilleri ile ilgilidir. Ticari olarak alınıp satılmak üzere iktisap edilen binek otomobilleri bu madde kapsamında değerlendirilemez. Maliye Bakanlığı’nın bu konudaki görüşünü gözden geçirmesi ve kanunun lafzına ve amacına uygun yeni bir görüş geliştirmesinin daha doğru olacağı kanaatindeyiz.” şeklinde açıklamıştık.
Mali İdare uzun süredir ısrarla savunduğu Kanuna uygun olmayan bu görüşünü en sonunda değiştirdi. 28/03/2019 tarihli ve 30728 sayılı Resmî Gazetede yayımlanan Katma Değer Vergisi Genel Uygulama Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ (SERİ NO:26) ile ikinci el motorlu kara taşıtı ticareti ile iştigal eden mükellefler tarafından alım satıma konu edilen binek otomobillerinin alış belgelerinde gösterilen KDV tutarlarının indirim konusu yapılmasının 22/03/2019 tarihi itibariyle uygun görüldüğü açıklandı.
İlgili makalenin tamamını okumak için tıklayınız.