HABER DETAYI

Yevmiye Defteri Kapanış Tasdiki

Bilindiği üzere, 6102 sayılı Türk Ticaret Kanununun 64’üncü maddesi uyarınca fiziki ortamda tutulan yevmiye defterinin kapanış tasdikinin, izleyen faaliyet döneminin altıncı ayının sonuna kadar yaptırılması gerekmektedir..

Ticari Defterlere İlişkin Tebliğin “Kapanış onayı yapılacak defterler ile onay zamanı ve şekli” başlıklı 15’inci maddesine göre, yevmiye defterinin, izleyen hesap döneminin altıncı ayının sonuna kadar notere ibraz edilip son kaydın altına noterce "Görülmüştür" ibaresi yazılarak mühür ve imza ile onaylanması zorunludur. Vergi Usul Kanununun 13’ncü ve 15’inci maddesi uyarınca Maliye Bakanlığı tarafından mücbir sebep halinin ilan edildiği yerlerde, defterlerin kapanış onayları, mücbir sebebin sona erdiği tarihi takip eden ayın sonuna kadar yapılabilir.

Yukarıda yer verilen hükümler uyarınca, normal hesap dönemine tabi olan mükelleflerin fiziki ortamda tutulan 2017 takvim yılına ait yevmiye defterlerini 30/06/2018 tarihi resmi tatil gününe denk geldiğinden 02/07/2018 tarihine kadar yaptırmaları gerekmektedir..

Yevmiye defterinin kapanış tasdikini yaptırmayanlara Türk Ticaret Kanununun 562/1-c maddesine göre idari para cezası (2018 yılı için 6.190.-TL) uygulanmaktadır. Ayrıca, kapanış onayı yapılmamış defterler ticari davalarda delil olarak kabul edilmemektedir. Dolayısıyla, hem anılan idarî para cezasına muhatap olmamak hem de olası bir davada yevmiye defterinin lehe delil olarak kabul edilmesi için yevmiye defterinin kapanış tasdikinin zamanında yapılması önem arz etmektedir..

1 Sıra No.lu Elektronik Defter Genel Tebliğinde yapılan açıklamalara göre, hesap döneminin ilk ayına ilişkin olarak alınan elektronik defter beratı açılış onayı, hesap döneminin son ayına ilişkin olarak alınan elektronik defter beratı ise kapanış onayı yerine geçmektedir. Gerçek kişiler elektronik defterlerini, ilgili olduğu ayı takip eden üçüncü ayın son gününe kadar kendilerine ait güvenli elektronik imza veya mali mühür ile imzalar. Tüzel kişiler elektronik defterlerini, ilgili olduğu ayı takip eden üçüncü ayın son gününe kadar (Hesap döneminin son ayına ait defterler kurumlar vergisi beyannamesinin verildiği ayın son gününe kadar) kendilerine ait mali mühür ile onaylar. İmzalı veya mühürlü defterler için berat dosyaları oluşturulur ve bu dosyalar Elektronik Defter Uygulaması aracılığı ile Başkanlığın onayına sunulur. Başkanlık mali mührünü de içeren beratlar elektronik defter tutanlar tarafından indirilerek istenildiğinde ibraz edilmek üzere ilgili olduğu elektronik defterler ile birlikte muhafaza edilir. Buna göre, e-defter tutan mükelleflerin hesap döneminin son ayına ilişkin olarak alacakları elektronik defter beratı kapanış tasdiki yerine geçecektir.