7420 sayılı “Gelir Vergisi Kanunu İle Bazı Kanun Ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun” 09/11/2022 tarihli ve 32008 sayılı Resmi Gazetede yayımlanmıştır. Söz konusu Kanun ile vergiye ilişkin olarak yapılan değişikliklere/düzenlemelere aşağıda yer verilmiştir.
1) Esnaf muaflığı kapsamında, sahibi oldukları veya kiraladıkları konutların çatı ve/veya cephelerinde kurulan elektrik üretim tesisinin sınırı 25 kW’dan 50 kW’ye çıkarılmıştır.
Gelir vergisi kanununa 2018 yılında eklenen hüküm ile lisanssız yürütülebilecek faaliyetler kapsamında yenilenebilir enerji kaynaklarına dayalı elektrik enerjisi üretimi amacıyla, sahibi oldukları veya kiraladıkları konutların çatı ve/veya cephelerinde kurdukları kurulu gücü azami 25 kW'a kadar (25 kW dâhil) olan yalnızca bir üretim tesisinden üretilen elektrik enerjisinin ihtiyaç fazlasını son kaynak tedarik şirketine satanlar vergiden muaf esnaf kapsamına alınmıştı. Yapılan değişiklik ile muafiyetten yararlanmak için aranan 25 kW şartı 50 kW’ye çıkarılmıştır.
2) Hizmet erbabına işyerinde veya müştemilatında yemek verilmeyen durumlarda, yemek bedelinin nakit olarak verilmesi suretiyle sağlanan menfaatler de istisna kapsamına alınmıştır.
193 sayılı Kanunun 23’üncü maddesinin birinci fıkrasının (8) numaralı bendinin parantez içi hükmü; “işverenlerce, işyerinde veya müştemilatında yemek verilmeyen durumlarda çalışılan günlere ait bir günlük yemek bedelinin 51 Türk lirasını aşmayan kısmı istisna kapsamındadır. Ödemenin bu tutarı aşması halinde aşan kısım ile bu amaçla sağlanan diğer menfaatler ücret olarak vergilendirilir.” şeklinde değiştirilmiştir.
Yapılan değişiklikle, istisna için aranan, ödemenin yemek verme hizmeti sağlayan mükelleflere yapılması şartı kaldırılmış olup, çalışanlara nakit olarak verilen yemek bedelinin 51 TL’yi aşmayan kısmı gelir vergisinden istisna tutulmuştur. Söz konusu değişiklik 01/12/2022 tarihinden itibaren yürürlüğe girecektir.
3) Yurt dışında yapılan inşaat, onarım, montaj işleri ile teknik hizmetlerde çalışan hizmet erbabına, fiilen yurt dışındaki çalışmaları karşılığı işverenin yurt dışı kazançlarından karşılanarak yapılan ücret ödemeleri gelir vergisinden istisna edilmiştir.
Gelir Vergisi Kanununun 23’üncü maddesinin birinci fıkrasına eklenen bent ile yurt dışında yapılan inşaat, onarım, montaj işleri ile teknik hizmetlerde çalışan hizmet erbabına, fiilen yurt dışındaki çalışmaları karşılığı işverenin yurt dışı kazançlarından karşılanarak yapılan ücret ödemeleri gelir vergisinden istisna edilmiştir. Söz konusu değişiklik 01/12/2022 tarihinden itibaren yürürlüğe girecektir.
4) Bireysel katılım yatırımcısı indiriminin uygulama süresi 31/12/2027 tarihine kadar uzatılmış, yatırımcılar tarafından yararlanılacak indirim tutarı 2.500.000 Türk lirası olarak güncellenmiştir.
Gelir Vergisi Kanununun Geçici 82’nci maddesinde yapılan değişiklik ile, melek yatırımcı olarak adlandırılan gerçek kişilere tanınan ve uygulama süresi 31/12/2022 tarihinde sona erecek olan bireysel katılım yatırımcısı indirimi uygulamasının süresi 31/12/2027 tarihine kadar uzatıldı. Ayrıca ilgili yılda gelir vergisi beyannamesinde indirim konusu yapılabilecek azami tutar da 1 Milyon TL’den 2,5 Milyon TL’ye yükseltildi.
5) Şirketlerin, sermayelerini azaltmaları durumunda, sermayenin hangi unsurunun ne kadar tutarda azalacağı ve azaltıma konu edilen bu unsurların nasıl vergilendirileceği hususu netleştirilmiştir.
5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanununa 32/A maddesinden sonra gelmek üzere “Sermaye azaltımında vergileme” başlıklı 32/B maddesi eklenmiştir. Söz konusu madde ile sermayeye ilave edilen öz sermaye kalemlerinin daha sonradan sermaye azaltımına konu edilmesi halinde sermayenin hangi unsurunun ne kadar tutarda azalacağı ve azaltıma konu edilen bu unsurların nasıl vergilendirileceğine ilişkin düzenlemeler yapılmıştır.
6) Yabancı paralarını ve altın hesabı bakiyelerini Türk lirası mevduat ve katılma hesaplarına dönüştüren mükelleflerin elde ettikleri faiz ve kâr payı gibi kazançlarına sağlanan kurumlar vergisi istisnasının uygulama süresi 2023 yılının sonuna uzatılmıştır.
7420 Sayılı Kanunun 23’üncü maddesiyle 5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanununun geçici 14’üncü maddesinde yapılan değişiklik ile kur korumalı mevduat hesaplarından elde edilen faiz ve kâr payı gibi kazançlara sağlanan vergi istisnasının uygulama süresi 31/12/2023 tarihine kadar uzatılmıştır.
7) İşverenler tarafından çalışanlara elektrik, doğalgaz ve diğer ısınma giderlerine karşılık olmak üzere 30/06/2023 tarihine kadar (bu tarih dâhil) mevcut ücretlerine ilave olarak yapılan aylık 1.000 Türk lirasını aşmayan ödemeler üzerinden SGK primi ve gelir vergisi hesaplanmaması sağlanmıştır.
7420 Sayılı Kanunun Geçici 1’inci maddesinde yapılan düzenleme uyarınca; 09/11/2022 tarihinden itibaren işverenler tarafından çalışanlara elektrik, doğalgaz ve diğer ısınma giderlerine karşılık olmak üzere 30/06/2023 tarihine kadar (bu tarih dâhil) mevcut ücretlerine/prime esas kazançlarına ilave olarak yapılan aylık 1.000 Türk lirasını aşmayan ödemeler, 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununa göre prime esas kazanca dâhil edilmeyecek ve bu tutar üzerinden 193 sayılı Gelir Vergisi Kanunu uyarınca gelir vergisi hesaplanmayacaktır. Elektrik, doğalgaz ve diğer ısınma giderlerine ilişkin gelir vergisi ve sigorta primi istisnası geçici bir düzenleme olup, Kanunun yayımı tarihi olan 09/11/2022’den 30/06/2023 tarihine kadar (bu tarih dahil) uygulanacaktır.
Söz konusu Kanun için tıklayınız.